Şcoala Gimnazială Hadîmbu (unitatea cu personalitate juridică) este situată în satul Hadîmbu, aflat la o distanţă de aproximativ 30 Km de oraşul Iaşi. Aceasta are în componenţa sa locaţiile Şcoala Gimnazială Mînjeşti, aflată în satul Mînjeşti şi Şcoala Primară Budeşti, situată în satul Budeşti, toate aparţinând comunei Mogoşeşti.
Şcoala Hadîmbu
Primul proces-verbal existent la Arhivele Statului Iaşi pentru şcoala din satul Hadîmbu este din anul 1889, 6 februarie. Pe atunci școala funcționa în casa unui sătean.
În anul 1907, Nicolae Iorga, mergând la Schitul Hadîmbului, a trecut pe la școala din sat pe care a descris-o mai apoi în revista”Floarea darurilor”:,,Vedem școala, într-o casă de sat săracă, școală bună însă, căci, iată, fetița de acolo, care se joacă singurică lângă drum, știe să vorbească frumos și să spuie poezii, și e bucuroasă că va merge la anul să învețe și clasa a IV-a la școala, “cea mare” din Mironeasa; învățătoarea e dusă din sat în această zi de sărbătoare.” (Revista “Floarea darurilor”, nr. 12, 1907)
Se pare că primele două sau trei clase se făceau la Hadîmbu, iar copiii mai mari (probabil clasa a III-a, dar sigur cei din clasa a IV-a, după relatarea lui Iorga) mergeau la Mironeasa. Acest lucru se întâmplă până la 1911, când și în satul Hadîmbu se construiește un local de școală, modest, tip Spiru Haret, cu o singură sală de clasă.
În data de 7 iunie 1910, revizorul N. Ionescu consemnează în registrul de inspecții de la Școala Mînjești: ,, Școala din cătunul Hadîmbu, comuna Mogoșești cu un singur post, învățător Th. Anghel, suplinitor. După recensământ sunt 57 de copii. Înscriși în clasa a V-a 2 băieți; în cursul anului 2 băieți, prezenți la examen 2 băieți; absolvent un băiat. Caietele de teme sunt în deplină regulă și corectate cum trebuie. Pregătirea elevilor a fost în general destul de mulțumitoare.” (Registrul de inspecții 1893-1955, existent la Școala Mînjești, fila 31)
Nu există alte date despre Școala Hadîmbu pentru perioada interbelică, decât aceea că în 1927 figura ca învățător și director Victor Crețu.
Din anul 1953 până în1972 director al Școlii Hadîmbu a fost învățătorul Dumitru Popa, care a lucrat la Școala Mogoșești din 1936 până în 1953. Dumitru Popa, împreună cu soția, învățătoarea Teodora Popa s-au dedicat meseriei de dascăl aproape 20 de ani, fiind alături de oamenii satului, care vedeau în cei doi învățători niște sfătuitori de bine și oameni de sprijin la nevoie. Cei doi soți s-au luptat pentru construirea unui local de școală care să ofere minimum de condiții. Așa se construiește în 1963 localul de sus, cu 4 săli de clasă și cancelarie, având în față grădina cu pomii plantați de directorul școlii, cu copiii la orele de lucrări practice.
Trecerea la învățământul de șapte ani impunea mai mult spațiu, pentru că populația școlară era numeroasă. În 1979-1980 s-a construit al doilea corp de clădire, școala de jos, cum i se spune, cu patru săli de clasă, cancelarie, cameră pentru bibliotecă (folosită un timp pentru grădiniță).
Se realizează apoi cele două centrale termice, astfel condițiile din Școala Hadîmbu îmbunătățindu-se simțitor. De menționat aportul deosebit pe linie gospodarească a directorului Ioan Mailat care a amenajat în școală un laborator de fizică și instalația de încălzire centrală.
Şcoala Mînjeşti
Prima menţiune referitoare la şcoala din satul Mînjeşti – satul cu cea mai veche atestare documentară clară din comuna Mogoşeşti (1550) – apare într-un document din 17 februarie 1880. Însă şcoala îşi deschide cursurile în mod oficial în ziua de 16 octombrie 1880, primul învăţător fiind seminaristul Evdochim Cozma, prezenţi fiind la deschidere 11 copii. Şcoala nu beneficia însă de un local propriu, ci de o încăpere la curtea boierească, în apropierea localului de acum al şcolii.
La data de 12 noiembrie 1880, conform constatărilor revizorului şcolar C. Chiriţă, şcoala este frecventată de 8 elevi din 20 înscrişi în cataloage. Primul material didactic al şcolii Mînjeşti este o hartă a României, primită în aprilie 1882.
Într-un proces-verbal de inspecţie, datat la 16 noiembrie 1893, se consemnează darea în folosinţă a noului local al şcolii, cu o sală de clasă, cancelarie şi locuinţa învăţătorului. Şcoala funcţiona cu clasele I-IV, având un număr de 56 de elevi înscrişi, pentru ca în 1896, numărul elevilor să ajungă la 71.
În 1909 se constuieşte o nouă sală de clasă şi începând din anul 1911, şcoala are două posturi de învăţător, ocupate de cadre titulare – Elena şi Dumitru Vrânceanu. În timpul primului război mondial, în 1917, în clădirea şcolii a funcţionat şcoala de cadre şi cea de plutonieri a Diviziei a IV-a.
Localul şcolii este afectat de cutremurul din 1940, fiind refăcut în 1943, pentru ca în august 1944 să fie degradat parţial din cauza bombardamentelor. Este reparat ulterior, în 1945. Din 1959 şcoala are şi ciclu gimnazial, prima serie de absolvenţi fiind în 1962. Din 1964 şcoala funcţionează ca şcoală cu clasele I-VIII.
În anul 1962 se construieşte al doilea corp de clădire, cu două săli de clasă şi un hol mare, folosit ca sală pentru Căminul cultural. Localului vechi i s-a adăugat o sală pentru grădiniţă. În 1964 cele două localuri au fost electrificate, în 1978 s-a realizat instalaţia de încălzire centrală, în 1979 s-au parchetat toate sălile de clasă, iar în 1980 s-a efectuat o reparaţie capitală a celei de-a doua clădiri, prin schimbarea acoperişului de ţiglă cu unul de tablă zincată. Cele două localuri au fost afectate de cutremurele din 1977, 1986 şi 1990, fiind de fiecare dată restaurate.
În anul 1980 s-a sărbătorit centenarul Şcolii Mînjeşti, ocazie cu care profesorii Elena şi Vasile Fluturel au redactat primul număr al revistei Cercului literar “Luceafărul” şi au alcătuit lucrarea “Monografia Şcolii Generale Mînjeşti”. Tot cu acest prilej s-a realizat pietruirea drumului Mînjeşti-Budeşti şi mai departe a drumului de legătură cu centrul de comună. La manifestare au fost prezenţi trei foşti directori ai şcolii: Dumitru Vrânceanu (1931-1965), Corneliu Colceriu (1965-1972) şi Vasile Fluturel (1972-1980), precum şi directorul în funcţie, Traian Hereţiu.
Încă de la înfiinţare, Şcoala Mînjeşti a constituit un centru de cultură pentru săteni. Corul şcolii, cel sătesc şi cel bisericesc, precum şi formaţia de teatru, toate conduse de învăţătoarea Elena Vrânceanu, erau cunoscute în împrejurimi. În 1955 formaţia de teatru a Căminului Cultural Mînjeşti a obţinut locul I pe raionul Iaşi, iar în 1977 Grupul vocal condus de învăţătorul Mihai Agape a obţinut locul III pe judeţ în cadrul Festivalului Naţional “Cântarea României”. Tot în 1977, Cercul foto al şcolii, îndrumat de profesorul Vasile Fluturel, a obţinut premiul I la Expoziţia Republicană de fotografii cu lucrarea “Paix”.
Şcoala Mînjeşti a dat comunei 3 primari: Chiriac Alexandru (1956-1959), Vrabie Mihai (1963-1969) şi Ursache Ion (primar: 1969-1974; viceprimar: 1975-1988). Absolvenţi ai şcolii au ajuns cadre didactice, ingineri, medici, jurişti, ofiţeri, tehnicieni, maiştri, muncitori cu înaltă calificare.
Şcoala Budeşti
În anul 1871 satul Budeşti a devenit pentru puţin timp reşedinţă a comunei, timp în care aici este transferată şcoala de la Mogoşeşti. Acest lucru este menţionat de poetul Mihai Eminescu, pe atunci revizor şcolar al judeţelor Iaşi şi Vaslui, într-o adresă către Ministerul Instrucţiunii Publice:
,,Consiliile comunale dispun adesea mutarea şcoalelor din loc în loc... cele mai noue schimbări de acest soi sunt: 1. În jud. Iaşi mutarea şcoalei Mogoşeşti (268 contribuabili) la Budeşti, reşedinţa cu mult mai neînsemnată a comunei...”(M. Ştefan, Mihai Eminescu revizor şcolar, Buc., 1956, p.221).
De la înfiinţarea şcolii din satul Mânjeşti, copiii din satul Budeşti merg acolo pentru a învăţa. Acest lucru reiese din procesul-verbal de inspecţie de la Şcoala Mînjeşti unde revizorul Vasile P. Grigoraş, consemnează, la data de 28 mai 1914, faptul că a venit cu ocazia ,,cercetării reclamaţiei locuitorului N. M. Roşca din satul Budeşti” (fila39). Cu această ocazie este asistată învăţătoarea Elena Gavrilescu, care preda ,,la divizia (clasa, n.n.) I şi a-II-a. Deci, se înţelege că toate clasele I-IV învaţă la Mânjeşti.
Când şcoala revine la Budeşti, funcţionează în clădirea curţii boiereşti care a fost refăcută în urma incendiilor din 1947, 1952 şi 1978.
În anul 1939 localul este preluat de Camera agricolă a comunei, pentru şcoală se închiriază o cameră în localul crâşmei lui Constantin Anton (tatăl lui Aurel Anton), ce se afla pe locul unde se găseşte astăzi casa lui Vasile Toma.
Pe 16 august 1952, directorul Şcolii Budeşti se adresează Sfatului Popular al comunei Mogoşeşti, cerând o sală din clădirea unde a funcţionat secţia GAS (Gospodăria Agricolă de Stat), pentru că această secţie urma să se mute la Mânjeşti. Se pare că şcoala funcţiona în această clădire, dar sala de clasă era închiriată anual de către Primărie de la GAS Galata.
Acelaşi director revine cu o adresă pe 8 septembrie 1952, în care solicită Sfatului Popular să se ia ,,măsurile cuvenite pentru închirierea localului de şcoală, altfel pe data de 15 septembrie, odată cu începerea anului nou şcolar, şcoala nu va putea fi deschisă”.
Greutăţile legate de spaţiul în care funcţiona şcoala din Budeşti erau şi în 1962. Directorul şcolii, Constantin Agape, se adresează, pe 27 ianuarie 1962, Secţiei de Învăţământ a Raionului Iaşi, explicând că şcoala funcţionează ,,într-un local naţionalizat, unde se găseşte şi sediul GAC ,,Viaţa nouă”, înfiinţat în toamna anului 1961”. Directorul şcolii se plânge că Sfatul Popular intenţionează să instaleze biroul administraţiei gospodăriei în camera în care locuia el, ca director al şcolii, respectiva încăpere fiind ,,uşă în uşă” cu sala de clasă, iar pe coridorul în care dau cele două încăperi se află şi biblioteca de la Căminul cultural, materialul didactic şi arhiva şcolii.
În rezoluţia pusă de conducerea Raionului Iaşi pe memoriul înaintat de directorul şcolii se menţionează:
,,Tov. Preşedinte al Sf. Pop. Mogoşeşti poate rezolva situaţia în sensul ca învăţământul la Şcoala Budeşti să se desfăşoare în condiţii bune.”
Problema spaţiului la Şcoala Budeşti a fost rezolvată după construirea, în 1974, a Casei Agronomului (sediul CAP şi locuinţe pentru specialişti) în centrul satului Mogoşeşti.
Localul este parte a vechii curţi boiereşti ce a aparţinut unui anume Tibacu şi unde, încă înainte de război, a funcţionat Camera Agricolă a comunei. În partea nord-vestică a clădirii, până la comunicaţia ce leagă satul Budeşti de Mînjeşti , a fost, până în anii 70, o livadă. În restul încăperilor au mai funcţionat sediul CAP şi magazinul din satul Budeşti. Acum în localul şcolii funcţionează şi grădiniţa şi punctul sanitar sătesc.
În anul 1979 s-a construit instalaţia de încălzire centrală. În 2004 s-a instalat alt cazan la centrala termică, s-a pus un coş de fum şi s-a construit un grup sanitar vidanjabil. Tot atunci este contruită instalaţia de apă curentă însă datorită nivelului redus al apei în pânza freatică nu este nici acum funcţională.
Şcoala funcţionează astăzi tot cu clasele I – IV, şi tot în regim de învăţământ simultan (2 posturi de învăţători). Pentru gimnaziu, copiii din Budeşti merg la şcoala din Mînjeşti, iar pentru clasele IX – X la Şcoala Mogoşeşti.
La Şcoala Budeşti a luat ființă, în anii 80, grupul folcloric condus de înv. Ursache Valeria, grup care există şi astăzi. Acesta a repurtat succese în cadrul Festivalului Naţional ,,Cântarea României”, dar şi în alte confruntări la nivel judeţean şi interjudeţean. Grupul participă anual la Festivalul de Tradiţii şi Obiceiuri ,,Cătălina” de la Iaşi.
Grupul a pornit la drum format din: Cucu Anica, Bucătaru Veronica, Broscoveanu Aneta, Cuculeac Ortansa, Roşu Maria, Cucu Elena, Miton Elena, Zaharia Elena, Vârlan Pachiţa, iar ca şi îndrumător pe învăţător Ursache Valeria.